Dragbil till hästtransport & säkerhet

Hästtransporter är en vanlig syn på vägarna, och för att orka släpa en sådan transport med en häst eller två i så behövs en ordentlig dragbil. Men på senare tid är det inte alla transporter av detta slag som faktiskt fraktar hästar, utan som fraktar annat – men att använda transportvagnen till annat kan få ödesdigra konsekvenser.

För att en bil ska orka en hästtransport måste bilen vara av god kvalitet och vara en ordentlig dragbil. Men vilka bilar kvalificerar sig in under en sådan kategori? Det är något som Expressen tagit sig an att ta reda på och deras topplista över dragbilarna som passar för att dra just hästtransporter är som följer:

  • Mercedes M-Klass 06-11 och M-klass 11-: är de två bilmodeller som klarar 3 500 kilo.
  • BMW X5 08-13: klarar upp till 2 700 kilo.
  • Kia Sorento 09-14, Hyundai Santa Fe 12- och Kia Sorento 15-: klarar upp till 2 500 kilo.
  • VW Sharan 10.: klarar upp till 2 400 kilo.
  • Volvo XC90 02-15 och VW Passat 15-: klarar upp till 2 250 kilo.
  • VW Tiguan 08-: 2 200 kilo.

Vad man dock utelämnat från listan är de bilar som inte lever upp till säkerhetskraven som ställts upp inför testerna av bilarna, så dessa i listan ovan är även de bilar som främst rekommenderas att välja på. En annan sak att tänka på rörande säkerheten är att en hästtransport är gjord just för att frakta hästar i och inget annat då detta kan få allvarliga konsekvenser. Nyligen skrev till exempel Lantbrukets Affärstidning om hur en kvinna i Stockholm avled till följd av att hon transporterat pellets i en hästtransport och när hon öppnade baklämmen för att öppna transporten flög dörrarna upp med en sådan fart att kvinnans liv inte gick att rädda. Enligt uppgift till tidningen StockholmDirekt ska olyckan ha orsakats av att lasten under färden ska ha förskjutits, alltså flyttats, vilket då ledde till kvinnans död. Så ska du köpa en hästtransport, gör det då för att köra dina hästar och inget annat, för det kan gå illa.