Färre klarar körkortet

Allt färre unga klarar av körkortet och nya tester visar att var femte bilist kör omkring på gatorna fast att de i princip är närmare halvblinda.

”Siffror från Trafikverket visar dock att teori och körproven vid kontoret i Umeå står sig bättre än rikssnittet. Men det är fortfarande så att hälften av alla kunskapsprov för B-körkort misslyckas. Och 40 procent misslyckas med uppkörningen.” läs mer här.

forarprov-korkort-trafikverketAtt ta körkort är både dyrt och svårt skrev Jnytt redan för två år sedan och visst är det nästan samma än idag. Men för den som verkligen vill ta sig sitt körkort är det inte helt kört, för det finns en hel del knep att använda sig av för att knipa kortet. Vad många till exempel glömmer är att övningsköra på egen hand när de väl skrivit in sig på körskolan och tror att den träning man får där ska räcka. Det kanske den gör, men då beror det på hur många körlektioner man köpt sig. Ett tips är därför att be en anhörig som har körkort att skriva in sig på en handledarutbildning, något man kan göra hos Ringens Bilskola i Stockholm via http://www.ringensbilskola.se/handledarutbildning-stockholm. Men se till att den person du vill ha hjälp av verkligen har god syn – nytt test visar nämligen att var femte bilist på vägarna kör där med riktigt dålig syn.

Halvblinda kör i alla fall

Något som bland annat Norrtelje Tidning uppmärksammat är att närmare 750 000 personer med körkort har så pass dålig syn att om de försökt ta sitt kort idag så hade de gått bet redan på syntestsdelen. I undersökningen som gjordes visades att drygt 20 procent, var femte bilist, hade så dålig syn att de dessutom utgör en ren fara för andra bilister på vägarna – en siffra som Bilprovningen och Synoptik som genomfört denna ”Synbesiktning” menar motsvarar omkring 1,3 miljoner svenska bilister i landet. Så när du väljer handledare att övningsköra med: se till att denne också kollar synen innan!