Fler kvinnor i mansdominerat yrke

Det är fler och fler kvinnor som intresserar si för att bli yrkesförare och köra lastbil. Det är en positiv utveckling och visar på att gränserna mellan manligt och kvinnligt börjar suddas ut. Men det finns tyvärr många fördomar och förutfattade meningar kvar.blå lastbil

Vi har tidigare skrivit om lysen på fordon och om att det är vanligt att de inte fungerar. I en artikel i Sydsvenskan berättar yrkesföraren Erika Trell om sitt yrkesval som lastbilschaufför. Många fler tjejer utbildar sig idag till yrkeschaufförer av olika slag och Erika tycker det är viktigt att tjejer visar att de också kan, det är inte ett mansyrke. När hon började köra runt i lastbil som yrke var hon ganska ensam om att vara tjej i branschen. Det var inte ofta hon stötte på andra kvinnor i jobbsammanhang på vägarna. Men idag har situationen förändrats.

Både bra och dåligt bemötande

Idag mottas kvinnor ofta med öppna armar i branschen och det är inte heller idag lika svårt för kvinnor att få jobben på de olika åkerierna. Det handlar om att ha varierat folk bland personalen, det är då verksamheterna fungerar som bäst. Dock finns en del fördomar och gamla sätt att se på yrket kvar. End del äldre män inom yrket kan ha tänket att kvinnor ska vara vackra och stå bakom spisen och inte arbeta med ett tungt jobb som lastbilschaufför. Möter man sådana förutfattade meningar är det bästa att bara stänga av och istället visa vad man går för. Kvinnor kan!

Ha koll på fordonet

Som lastbilschaufför gäller det också att vara bästa vän med sitt fordon, att känna det utan och innan för att kunna köra på olika väglag och i olika väder utan att känna sig osäker. Det är viktigt att kunna märka fort om något inte fungerar, det kan vara livsfarligt att färdas långt med ett fullastat fordon på långa vägar utan att veta att något är på tok. Det kan vara ett riskfyllt arbete men i övrigt så är det ett fantastiskt yrke där man får resa och se mycket och träffa mycket nya människor.