Så får du körkort snabbast

För den som önskar sitt körkort snabbt gäller det att ha alla papper färdiga från början. Redan innan den första körlektionen bokas måste två saker vara klara, synundersökningen och körkortstillståndet. Vad mer finns det att tänka på?

bilAtt övningsköra så mycket som möjligt, oavsett om man gör det privat eller väljer att gå i bilskola, är ovärderligt. Tänk på att det krävs en introduktionsutbildning för den som önskar övningsköra privat. Handledaren måste ha fyllt 24 år och haft ett giltigt körkort i fem år. Introduktionsutbildningen är indelad i följande punkter:

  • Utbildningens innehåll, mål och de regler som gäller för övningskörning
  • Planering och strukturering av själva övningskörningen
  • Trafiksäkerhet och miljö

Både den som ska övningsköra och handledaren måste ha utbildningen. Handledaren ansöker sedan om godkännande att få handleda hos Transportstyrelsen. Synundersökning krävs för att få ett körkortstillstånd, och denna kräver en synskärpa på 0,5 med eller utan glasögon. Körkortstillståndet tillhandahålls av Transportstyrelsen och beställs snabbast genom deras e-tjänst.

Teori

Den som vill ha ett körkort måste utöver att kunna framföra ett fordon säkert i trafik också klara ett teoretiskt prov. Här är det bara att plugga som gäller. Varva gärna teorin med körlektionerna. Teoriböcker finns på nätet, biblioteket och hos körskolorna. Gör övningsproven om och om igen tills de sitter. Provet består av 70 frågor och 52 av dessa måste vara rätt. 5 är testfrågor och påverkar inte resultatet. Teoriprovet skrivs under 50 minuter.

Riskutbildning

Denna är obligatorisk och delad i två. Boka dessa innan teoriprovet och uppkörningen bokas. Den första delen är endast diskussion och kan göras tidigt i utbildningen. Den andra delen som brukar kallas ”halkbanan” bör förläggas efter att en viss körtrygghet uppnåtts. Om utbildningen ges på körskola är det denna som bokar riskutbildningen.

Dags att ta körkortet

När halkbanan är avklarad och godkänd är det dags att boka förarprovet. Även om teoridelen skulle bli underkänd ska körprovet ändå genomföras. Teorin kan göras om inom två månader och vice versa.

Intensivkurs

En intensivkurs är precis som det låter – intensiv. Här varvas teori och körlektioner under mycket kort tid, alltifrån en enda vecka upp till fyra veckor. En intensivkurs passar kanske bäst för den som redan har grundläggande kunskaper i både teori och praktik. För den som vill ha körkortet mycket snabbt är detta det absolut snabbaste sättet. I övrigt gäller att vara väl förberedd, ha alla papper i ordning, köra mycket, plugga teori och boka in alla delar i god tid.