Stor efterfrågan på yrkesförare

Behovet av lastbilsförare är stort i Sverige. Men varför är det sån brist?

 

Är verkligen framtiden för lastbilschaufförer lysande? Jo, om du ser till efterfrågan på yrkesförare är behovet enormt men samtidigt är det också ett av det dödligaste yrket i Sverige.

 

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det enligt ungefär 1 000 åkerier runt om i Sverige enligt en undersökning tillsammans saknar 2 200 nya förare – och det bara för 2017. Det är vidare i södra Sverige som bristen är som störst.

 

Det kan vara så att en del lastbilsförare kör rätt så aggressivt, i alla fall om en får tro lyssnare som ringt in till Sveriges Radio P4 i Skaraborg. Förare själva håller med om att det är många vågade omkörningar och hetsig stämning ute på vägarna, mycket på grund av den stressiga arbetssituationen. Men med en bra planering av transporten behöver det inte vara stressigt menar en förare, det gäller att bete sig bra mot andra i trafiken.

 

Stor brist på lastbilsförare i hela Sverige

 

Varför är det sån brist egentligen? Enligt artikeln som nämns ovan är det allt färre som utbildar sig till yrkeschaufförer och statusen för yrket behöver höjas bland unga. Det finns även nya regler som förhindrar pensionerade yrkeschaufförer från att rycka in vid behov, det är en EU-regel som säger att alla yrkeschaufförer inom unionen årligen behöver gå en utbildning för att få behålla sitt yrkeskompetensbevis (YKB). Det om något har förvårat för åkerierna att ta in ersättare som inte har gått den senaste utbildningen. Men för den som vill utbilda sig till lastbilschaffis finns det med andra ord gott om jobb, 2 200 i hela Sverige så det är bara att välja och vraka var någonstans en vill jobba.

 

Vanligaste yrkena bland män och kvinnor

 

Det är vidare i Norrland där det vanligaste yrkes bland män är just lastbilsförare. I mellansverige är det i stället jobb på lager eller som maskinoperatör och i de större städerna är företagssäljare det allra populäraste yrket bland män. Vanligaste yrkena bland kvinnor hittas inom vård och omsorg – i alla län. Det är jobb som undersköterska, inom hemtjänst och äldreboende. Men i Stockholm är det vanligaste yrket företagssäljare. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från Metro.