Vanligt utan lyse

Stylad bil med lyse

Inte ensam om dålig sikt

Du är inte ensam om du åker runt i bilen på stan med bara ett fungerande lyse på framsidan. Det visar en ny studie som bland annat polisen är enig om. Och inte heller går det att byta lamporna själv. I alla fall inte på merparten av på märkena. Bilmekanikern Chister Holm avråder alla som inte är säkra på hur man gör att avstå från den typen av operationer. Många biltillverkare menar även att man inte ska låta någon annan än auktoriserade verkstäder. Att jobba med den här typen av saker kan göra att man förstör bilen ännu mer eller att man gör illa sig. Något som i slutändan kan komma att kosta mycket pengar. Detta är ett problem när man ofta måste byta under körning, eftersom det är då som själva lampan går sönder. Speciellt under vinterhalvåret.

Byta ut gratis

Mikael Tjäder har under sin 40 år långa karriär som bilmekaniker börjar på senare tid börjat oroa sig för alla de som kör med trasiga framlyktor på sin bil. Det finns två primära anledningar till detta, det ena är att man inte kan byta utan de själv, för att det är för svårt eller för att man inte vågar. Det andra är att det är för dyrt att göra det på en verkstad. Med tanke på hur farligt det kan vara så ser han att detta är ett stort problem i trafiken. En idé har varit att det ska vara gratis att byta lamporna då det är en hälsofara. Trots att det kostar mellan 500 och 2000 kr i böter att köra utan ljus. De flesta anser dock att det är en för dyr utgift för att ens tänka på att göra det. Att göra detta gratis är dock inget som en privat mekaniker vill göra då det tar flera timmar att byta ut en lampa. Detta bara för att det är svårare än vanligt.

Välj din återförsäljare

Om du däremot har en bil av ett märke som gör att du kan byta lamporna själv, då kan du alltid vända dig till oljebaren. Här kan du köpa xenonlampor och även andra tillbehör till din bil. Det finns bland annat filmkameror i full hd(!). Även oljefilter och batteriladdare finns för snabb leverans.